Scrapbooking

Scrapbooking, eller urklippsbok som det heter på svenska, är ungefär vad det låter som. En bok där man samlar olika sorters klipp. Det kan vara allt från fotografier och tidningsurklipp till utskrivna bilder från internet eller biljetter. Allt samlas i en bok där man låter kreativiteten flöda och klistrar fast urklippen tillsammans med klistermärken, anteckningar, glitter eller målar/ritar för att dekorera sidorna. Förutom att scrapbooking används för att göra böcker så är det många som gör kort, till exempel inbjudningskort eller gratulationskort. Det gör scrapbooking mer kreativt och mer personligt än att samla sina foton i ett vanligt album eller köpa ett vanligt gratulationskort i butik.

Scrapbookingens historia

Scrapbookingen som vi känner den idag kommer ursprungligen från USA. Men redan i 1500-talets England så skapade man egna dekorerade böcker med samlade recept. Omkring 100 år senare blev det populärt att skapa vänskapsböcker som många gånger också var souvenirer från utlandsresor. Dessa böcker fungerade även som gästböcker där de man reste med eller vänner fick lämna en liten hälsning eller signatur i boken. Det var då som trenden att samla minnen spreds över Atlanten och till USA. På 1980-talet blev scrapbookingen en vanlig hobby men det dröjde fram till 2000-talet tills det slog igenom här i Sverige. Idag är scrapbookingen en av de mest omfattande hobbyerna i USA och omsätter en stor del pengar om året.

Inspiration och material

Det finns hemsidor, sociala medier, Youtube-kanaler och till och med podcasts som är inriktade på scrapbooking. Ett exempel på där du kan hitta massor av inspiration är Pinterest som är en hemsida eller en app som nästan är som att scrapbooka online där du kan samla dina inspirationsbilder på olika anslagstavlor. Går du in under vilken scrapbooking-hashtag, -sida eller socialt medium som helst så kan du snabbt se att just nu är det trendigt att använda sig av material som är tapetliknande. Ett modernt och trendigt företag som gör tapeter i Sverige är till exempel Boråstapeter, på deras sida får du genast inspiration till snygga mönster till din scrapbook.

Att köpa material till din scrapbook går att göra både online och i fysiska butiker. Ska du börja scrapbooka så behöver du inte inhandla allt på en gång, utan du kan starta med exempelvis en bok där du kan samla dina foton, lim, pennor, papper och en sax. Ju mer du scrapbookar desto mer inspiration och idéer kommer du få och du kommer också lära känna materialen, vilka du tycker om och inte. Du kan själv välja vilka färger, mönster, material och vilket tema du vill. Du kan göra allt ifrån en bröllopsbok till en idolbok med din favoritkändis. Det finns inga gränser!

Några kända människor som har hållit på med scrapbooking är Mark Twain, Andy Warhol, drottning Victoria av Storbritannien, Walt Disney, Jackie Kennedy och Paris Hilton som släppte sin egen scrapbookingkollektion år 2009.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *