Scrapbooking – oändliga möjligheter

Scrapbooking är ett fenomen med lika många möjligheter som det finns användare. Det kan användas till många olika saker och kan varieras i det oändliga.

Scrapbooking innebär att med olika saker, oftast papper, klistermärken och dekorationer eller små minnessaker som biljetter eller dylikt, utsmycka ett fotoalbum, ett födelsedagskort eller liknande. Fenomenet att utsmycka sina fotoalbum med minnessaker kom ursprungligen från England, och tog sig via USA där det utvecklades till scrapbooking och blev mycket populärt under 2000-talet, och kom sedan även till Sverige.

Scrapbooking är en mycket fri sysselsättning, där det bara är fantasin som sätter gränser. Man kan göra allt från de enklaste sidorna med t.ex. egna teckningar, till sidor med flera olika mönster eller dekorationer, och man kan genom detta hitta sin egen stil. Det finns också såklart många ställen att hitta inspiration från, så som böcker, hemsidor eller workshops som man kan delta i. Det finns också ett antal podcasts och videor på youtube. Det är inte bara något att ägna sig åt själv, utan kan också vara något man gör tillsammans, och man kan lätt dela idéer och inspiration med varandra.

Det är också ett mycket enkelt intresse att ägna sig åt, då det inte behövs så mycket saker för att börja. I princip kan man börja med saker som man brukar ha hemma – sax, tejp/klister och olika sorters papper. Utöver det kan man spara på saker som biljetter eller andra små souvenirer för att lägga till sina foton.

Allteftersom intresset ökat för scrapbooking har det också kommit upp både fysiska butiker och butiker online där man kan köpa alla möjliga olika typer av tillbehör för att använda i sitt scrapande, eller böcker eller tidningar för att få idéer och inspiration. En av hemsidorna man kan hitta dessa saker på är Bokus där man just nu kan få rabatt genom att använda en bokus rabattkod .

Scrapbooking har dessutom utvecklats till att användas i kalendrar. Det kallas då för bullet journaling, men innebär också att dekorera med olika papper, klistermärken eller att rita, men då i syfte att organisera sin vardag, göra listor eller dylikt. För många är detta både ett sätt att kombinera sitt intresse med vardagen och ett sätt att göra sin kalender roligare. Många använder även denna tekniken för att föra dagbok, och sätter in allt från foton till minnessaker även där.

Som nämnt tidigare kan scrapbooking användas i oändliga former, och man kan själv välja på vilken nivå man vill lägga det. Man kan använda det till fina presenter, personliga album eller helt enkelt ha det för sig själv som minne i en dagbok. Det kan också göras digitalt. I USA sägs det vara en av de största hobbyerna, och det är mycket populärt även i Sverige. Scrapbooking är inte bara ett intresse, utan går att använda i många vardagliga situationer för att utsmycka och personalisera.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *