Scrapbooking

Scrapbooking är ett sätt att ta vara på sina minnen i till exempel ett fotoalbum och samtidigt släppa lös sin kreativitet genom att dekorera albumet. Man kan även använda scrapbooking för att skapa egna gratulationskort. I ett fotoalbum kan man placera sina bilder på matchande färgat eller mönstrat papper och pryda montagen med washitejp, brads (påsnitar) eller glitterpulver.

Scrapbooking och dess ursprung

Redan på 1500-talet uppstod en typ av scrapbooking i England. De så kallade ”common place-böckerna” användes av bland annat författare och studenter för att komma ihåg information av alla möjliga slag:

  • Ordspråk
  • Recept
  • Måttabeller

Hundra år senare blev det modernt med en annan typ av urklippsböcker, nämligen vänskapsalbum. De var ofta en souvenir från utlandsresor. Här samlade man till exempel alster från lokala konstnärer. Vänskapsalbumet fungerade även som en slags gästbok där vänner och medresenärer skrev ner sina namn och lämnade en hälsning eller en liten teckning. Trenden med att samla minnen på det här sättet spreds till USA med hjälp av de brittiska immigranterna. Vänskapsalbum gav även kvinnor en chans att skriva ner sina egna minnen och åsikter på ett sätt som inte varit en självklarhet tidigare. När fotografin utvecklades och gemene man fick tillgång till foton lades dessa genast till i urklippsböckerna. Mark Twain ägnade sig åt scrapbooking och hade alltid med sig en urklippsbok när han var ute och reste.

Under 1980-talet ökade intresset för scrapbooking explosionsartat i USA och en hundraårig vardaglig hobby utvecklades till en industri som omsätter miljoner. Det skedde tack vare Marielen Christensen som dekorerade sina familjefoton och satte in dessa i plastfickor i vanliga ringpärmar. Hon och hennes man öppnade en scrapbooking-butik 1981 som fortfarande håller öppet. Det dröjde dock till 2000-talet innan hobbyn slog igenom stort i Sverige.

Inspiration

Vill man få inspiration till att skapa en egen scrapbook kan man hitta en oändligt strömmande källa online. Här går det till exempel att hitta alla möjliga bloggar om man vill läsa om ämnet. Pinterest är ett självklart val för bilder. Det går även att lyssna på exempelvis podden ”Scrapbook your way”. För den som hellre vill bli inspirerad offline är Stockholm Scrap mässa ett alternativ. Ett annat är Sy & Hantverksfestivalen. I ett hav av människor och mässbord kan man hitta såväl garn och tyger som scrapbookingtillbehör. På mässor finns det ofta även chans att delta i workshops eller hitta mässbord där du kan prova på nya tekniker.

Trender

En stor trend inom scrapbooking under 2019 är holografisk folie. Art deco-inspirerade produkter är på framgång i form av till exempel stämplar. Rymden är ett annat omtyckt motiv. Färgmässigt går trenden mot lila och senapsgult. Regnbågsfärger ser också ut att vara efterfrågade. Djur är alltid omtyckta och årets favorit är igelkotten. Lamor, blommiga mönster och ombrefärgade dekorationer är inslag från föregående år som fortfarande är populära.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *