Scarpbooking – så funkar det

Scrapbooking är från början en engelsk term som syftar på att pyssla och skapa. Idag är intresset för scrapbooking väldigt stort och det är bara den egna fantasin som sätter gränser. Fördelen med scrapbooking, istället för att t.ex. måla eller rita, är att den är väldigt förlåtande. Med det menar vi att det inte finns några rätt eller fel och att vad som helst kan tillverkas.

De vanligaste saker att tillverka i samband med scrapbooking är kort, vykort och fotoalbum, men alla saker är välkomna. Du kan t.ex. pyssla ihop en egen gästbok till bröllopet eller varför inte skapa tavelramar och annat snyggt. Söker du efter snygga ramar att använda dig av finns det mängder av sajter på nätet att vända sig till. Genom att ha en bra grundram kan du sedan göra den mer personlig med vackra stenar, knappar, blommor eller vad du nu än tycker om.

Bra material att komma igång med

Det finns några saker som varje scrapbookare bara måste ha nära till hands. Eftersom grunden i scrapbooking är att använda sig av papper så rekommenderar vi att du satsar på ett flertal sådana. Välj gärna papper med färdiga mönster, olika färger och av hårdare karaktär. Du kommer säkerligen att vilja limma och klistra, så för att säkerställa en stadig grund är kartong bättre än t.ex. kopieringspapper.

Förutom papper måste du naturligtvis även se till att ha annat material. Satsa på en bra sax, gärna en större och en mindre, och ett lim som är fritt från syra. Orsaken till att du bör välja ett syrafritt lim är för att inte skada dina verk. Detta gäller specifikt om man vill klistra in fotografier. Syran kan annars göra så att ditt foto förstörs med åren.

Det kanske roligaste materialet att köpa in är dock dekorationerna. Det finns inga gränser för vad du kan använda dig av. Många tycker det är roligt att ta sånt som man har hemma, t.ex. knappar, dragkedjor, gamla kvitton, biljetter, fotografier och torkade blommor. Andra satsar på att köpa dekorationer i form av glittriga stenar, hängen, stämplar, små figurer eller vackra band. Känner du dig osäker så börja smått och testa dig fram. Risken är annars stor att du köper in ett helt lager med produkter som sen inte kommer till användning.

Scrapbooking passar för alla

Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna, gammal eller ung. Scrapbooking är något som alla kan ta del av och dessutom en mycket rolig aktivitet att göra tillsammans. På så sätt har ni möjlighet att spendera kvalitetstid, samtidigt som ni är skapande och kreativa. Låt barnen pyssla ihop sina egna julkort det här året medan du skapar ett fotoalbum med alla era bästa reseminnen.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *