Målarböcker för vuxna

Målarböcker för vuxna har blivit en trend som verkar ha kommit för att stanna. Några kända namn har dessutom anammat trenden och gett ut egna målarböcker. Amerikanske rapparen Bun B har nyligen givit ut en målarbok där vi kan färglägga stjärnor som Nicki Minaj, Drake och andra stjärnor. Även en svensk rappare ger ut målarbok, som snart kommer ut i handeln. Rapparen, hip-hoparen och illustratören Mathias ”Supreme” Lundh-Isens, känd från gruppen Looptroop, har illustrerat denna målarbok för vuxna. Musikjournalisten Ametist Azurdegan, som har valt motiven i boken, gav honom erbjudandet om samarbete och resultatet blev en målarbok där vi kan färglägga svenska rappare som Cleo, Rosh och Petter.

Skingra tankarna med målarböcker

Vad är det som gör dessa målarböcker för vuxna så fängslande? De är avkopplande och helt stressbefriade. Under de tiden som du sitter och färglägger behöver du inte fatta några större beslut. Alla måsten försvinner för stunden och de större besluten och frågorna som ifall du måste skaffa ny badrumsinredning eller måla om huset byts ut till val av vilken färg du ska använda. Du rensar helt enkelt hjärnan. Ingen ställer krav på dig utan det är tillåtet att göra misstag och det finns inga regler för hur du måste göra. När du är färdig med en bild kommer en härlig känsla att du har utfört något kreativt. Trots att själva bilderna är ritade av någon annan är det ändå du som har slutfört det. Det är du som har satt din prägel på slutresultatet och du har gjort din egen kreativa tolkning. Dessutom bestämmer du själv när du är färdig med bilden.

Målarböckerna räddar bokbranschen

Hotar digitaliseringen bokbranschen? För några år sedan tycktes slutet för skivbranschen vara nära på grund av nerladdningen av musik på nätet. Nu verkar bokbranschens vara eller icke vara befinna sig i liknande situation. Skivbranschen har vunnit tillbaka en del genom olika streamingtjänster. Hur kommer bokbranschens framtid se ut? En del säger att målarböckerna kan vara bokbranschens räddning. Den mesta sålda boken i genren sålde i 3 miljoner exemplar på bara två månader. Det var Johanna Basfords bok ”Den hemliga trädgården”. På bokförlaget Amazon var 5 av 10 böcker som såldes förra året just målarböcker för vuxna. Trenden verkar heller inte avta utan fler och fler ansluter sig till den stora skaran människor som finner lugnet i att färglägga olika motiv. Det är dock inte något nytt påhitt. Redan i början av 1900-talet rekommenderade den moderna psykologins grundare C G Jung sina patienter att färglägga Mandala. Mandala är en lång tibetansk tradition och är ett av de mest populära motiven att färglägga.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *