Vad är scrapbooking?

 

Alla har minnen från tidigare delar av sitt liv. För många av oss är minnena ett sätt att komma ihåg fina stunder och ha kvar en känslomässig kontakt till människor och tillfällen. Ändå riskerar minnen att blekna efterhand. Ett sätt att bevara dina minnen på ett vackert sätt samtidigt som du får utlopp för din kreativa ådra är att börja med scrapbooking. Det är en i grunden enkel princip som går ut på att du klistrar in saker som har ett stort affektionsvärde för dig. På så sätt skapar du en minnesbok som innehåller dina egna upplevelser och får dig att se ditt förflutna i ett annat ljus.

Scrapbooking har upplevt en snabb utveckling de senaste åren, men konstformen har

Making Valentine's greeting cards

funnits längre än många tror. Redan på 1400-talet hade många invånare i England olika former av böcker där de bevarade sådant som var dem kärt. Det kunde handla om brev, citat eller dikter som de ansåg värda att spara. Människor fortsatte att spara på dokument under århundradena som följde, men det var först när engelska emigranter tog sedvänjan över Atlanten till USA som populariteten exploderade. Numera finns det miljoner scrapbooking-utövare över hela världen och trenden fortsätter stadigt att växa. Även i Sverige har scrapbooking blivit en populär syssla och det finns ett stort utbud av nätforum som för scrapbookare från hela landet samman.

En av anledningarna till att scrapbooking har blivit enormt populärt är att det är lätt att göra utan att behöva köpa in dyr utrustning. Visst finns det scrapbooking-detaljer i olika prisklasser, men nybörjaren klarar sig bra på grunderna med en bok som det går att klistra in olika saker i. Det är ändå innehållet som är viktigast – och du bestämmer själv vad som är värt att sätta in i din scrapbook. Det behöver inte bara vara gamla fotografier eller brev som du använder dig av. Det kan lika gärna handla om en biljett till en konsert som du besökte eller ett antagningsbesked till utbildningen som du ville komma in på. På så sätt kan en scrapbook bli till en uppfriskande blandning av olika minnen och utvecklas till en estetiskt tilltalande minnesbank.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *